Ένδυση – Απόδυση

Γενικά Στοιχεία
Οι δραστηριότητες ένδυσης και απόδυσης αποτελούν ένα κύριο τομέα των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής (αυτοσυντήρησης).
Η ηλικία στην οποία το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες, που θα του επιτρέψουν να εμπλακεί με τις δραστηριότητες ένδυσης, ποικίλλει ανάλογα με τις εμπειρίες του και το είδος των ρούχων, που φορά. Επίσης, σχετίζεται και με το πόσο, τα μέλη της οικογένειας, εκτιμούν στις ικανότητες για ανεξαρτητοποίηση και με το εάν παρέχουν ή όχι ευκαιρίες σε καθημερινή βάση για την εξάσκησή τους.
Η πρωτοβουλία και το κίνητρο του παιδιού για ανεξαρτησία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο εκμάθησης των δραστηριοτήτων ένδυσης – απόδυσης.
Όμως, για τα παιδιά με οποιαδήποτε είδους δυσκολία, οι δραστηριότητες του τομέα αυτού είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και πολλές φορές η διαδικασία εκτέλεσής του επίπονη.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι οι γονείς των παιδιών με διαταραχές, αρχικά δεν κατατάσσουν το ντύσιμο στις κύριες προτεραιότητές του, διότι τόσο ο χειρισμός των βρεφών είναι εύκολος, όσο και οι ανάγκες σε άλλους τομείς περισσότερο επιτακτικές και επίμονες.
Η ένδυση και απόδυση είναι δραστηριότητες, οι οποίες εκτελούνται καθημερινά με μεγάλη συχνότητα (ιδιαίτερα στη βρεφική και παιδική ηλικία) και ο χρόνος που τους αφιερώνεται αρκετός.
Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται αναγκαίος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης από τους εργοθεραπευτές.

Διβόλης Ιωσήφ
Εργοθεραπευτής – “Επί-λεκτον”

Εργοθεραπεία & Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *