Στο Επί-λεκτον, οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο αρκετά πρωτοπόρο πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης Cygnet, και να συμβάλλουν ενεργά στη θεραπεία, αφού γνωρίζουν το παιδί τους περισσότερο από τον καθένα.

Πρόκειται για ένα δομημένο πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης γονέων και φροντιστών παιδιών και ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Εφαρμόζεται σε ομαδικό επίπεδο από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεραπευτές. Περιλαμβάνει θεωρητικό πλαίσιο καθώς και βίντεο και δραστηριότητες έτσι ώστε να γίνεται πιο ευχάριστο και κατανοητό.

Ολοκληρώνεται σε 8 συναντήσεις.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να αυξήσει την κατανόηση των γονέων και φροντιστών για τις καταστάσεις αυτιστικού φάσματος ώστε να ερμηνεύουν και να διαχειρίζονται τη συμπεριφορά και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται επιτυχώς από το 2003 στην Αγγλία και ήρθε στην Ελλάδα από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών (ΕΨΥΜΕ). Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο κος Βουτυράκος Παναγιώτης, Παιδοψυχίατρος. Την επιμέλεια της μετάφρασης είχε η κα Σταθοπούλου Μάρω, Παιδοψυχίατρος.